Nygift brudepar som kysser i en hage omgitt av gode venner. Etikette regler for bryllup finner du her.

Etikette regler for bryllup – Skikk og bruk i bryllup 2017

Skal du i bryllup i sommer, og er usikker på etikette regler for bryllup? Ikke fortvil!

Her har vi samlet det som er viktig å tenke på når du skal være bryllupsgjest, så du kan senke skuldrene og nyte feiringen.

Etikette regler for bryllup -6 bud

Antrekk

Dette er en av mange etikette regler for bryllup som mange lurer på, så det er greit å få avklart dette først som sist. Her får du noen enkle tips å forholde deg til.

*Følg kleskoden som skal stå beskrevet i invitasjonen. Hvis det står at mennene skal ha kjole og hvitt, skal damene ha på seg en fotsid selskapskjole. Er antrekket for menn mørk dress, står damene ganske fritt. Da kan du velge en fotsid kjole eller en kjole som går til kneet eller leggen.

Bunad er akseptert for både kvinner og menn i de aller fleste bryllup.

*Unngå kjoler i hvitt. Det er det kun bruden og eventuelt forloverne som kan ha.

Gave

Alle gjester skal gi brudeparet en gave. Det er vanlig å bruke fra 500 kroner og oppover på en bryllupsgave. Er du forlover bør gaven være rundt 1000 kroner.

De fleste brudepar setter opp en egen bryllupsønskeliste, så du kan finne det du ønsker å gi der. Lag din bryllupsønskeliste på YouWish.no

Eller du kan velge å gi brudeparet en flott opplevelse. Finn den perfekte opplevelsesgaven til brudeparet her.

Svar på invitasjonen

I dag er det vanlig at man først får en «save the date» før det kommer en offisiell invitasjon litt senere. Det er god etikette å svare raskt på invitasjonen så brudeparet kan komme i gang med planleggingen.

Hvis du allikevel ikke kan komme, er det veldig viktig å gi brudeparet beskjed så fort som mulig. Det er ikke greit å ikke dukke opp i et bryllup du har takket ja til.

Vær presis

Ankom vielsen ca. 15-20 minutter for tidlig. Hvis det står kl. 14.00 i invitasjon, bør du med andre ord være på plass innen 13.40.

Er du bedt i bryllupsfesten med middag, møt opp en time i forkant. Hvis middagen starter kl. 16.00, bør du være der kl. 15.00.

LES OGSÅ: Gi bort en kreativ bryllupsgave – overrask brudeparet med en opplevelse

Brudepar som holder hender med giftering på hver sin finger. Etikette regler for bryllup finner du her.

 LES OGSÅ: Tips til bryllupsgave – 12 unike tips til bryllupsgave i alle prisklasser

Taler

Tradisjonelt sett er det brudens far (evt. brudens mor dersom faren ikke er tilstede),  brudgommen, brudens forlover og brudgommens forlover, og brudgommens far eller mor som må holde tale i et bryllup.

Deretter er ordet fritt. Husk at talen ikke bør være lenger enn fem minutter og at du må gi beskjed til  toastmasteren om du skal si noen ord så han får puttet det inn i programmet.

Oppførsel

*Det aller viktigste er at du smiler og er glad – dette er en av de største dagene i brudeparets liv og de har brukt lang tid på å planlegge arrangementet så det skal bli en fin dag for alle. Da ønsker man ikke sure bryllupsgjester.

*Det kommer selvfølgelig litt an på brudeparet, men tradisjonelt sett er ikke bryllup en fyllefest. Så det kan være smart å passe på alkoholinntaket, spesielt til middagen er ferdig. Ønsker brudeparet en skikkelig fest etterpå, er det selvfølgelig lov å drikke litt, men ingen ønsker ravende fulle gjester i bryllupet sitt, så bruk sunn fornuft.

*Husk også at dette er en annerledes anledning enn en fest med vennene. Her er også brudens og brudgommens familie tilstede. Det kan være både barn og eldre, så pass på språket. De groveste vitsene kan spares til en annen gang.

*Småprat med gjestene på bordet ditt, og vær høflig.

*Vis normal bordskikk. Ikke tygg med åpen munn eller ha albuene på bordet.

På YouWish.no har vi gavekort på opplevelser som passer perfekt til en anledning som bryllup, enten det er en gave til brudeparet eller som morgengave til din ferske ektefelle.

Se mer her:

7 romantiske overnattinger til brudeparet

Tips til den perfekte morgengave

 


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar