Vakker sjøutsikt Norge

Steder verdt å bevare – hvor mange kan du krysse av listen?

Noen naturområder og byggverk er så viktige for oss mennesker at hvis de skulle forsvinne ville det vært et katastrofalt tap. De er rett og slett umistelige!

UNESCO er en organisasjon som jobber på vegne av FN og bevare disse stedene slik at også kommende generasjoner kan få nyte synet.

Norge har hele åtte steder på listen, hvor mange av disse har du sett?

Bryggen i Bergen

Innlemmmet i 1979, og har en selvsagt plass. Bryggen er en instutisjon i vakre Bergen by og har skapt den silhuetten vi kjenner så godt. Når man vandrer rundt i smugene er det spennende å tenke på hvordan livet må ha vært for 300 år siden. Hvor mange postkort med dette movtivet tror du blir sendt hver dag?

Bryggen
Bryggen i Bergen

LES OGSÅ: Dra på safari i eget land – Unike opplevelser i Norge for den som liker dyr!

Urnes stavkirke

Urnes ble bygget i løpet av annen halvdel av 1100-tallet og er en av de eldste og best bevarte av stavkirkene vi har. Dette er et bygg vi kan være sprekkferdig stolt av. Kirketn er et eksempel på ypperlig håndverk og har spesielt flotte treskjæringsarbeider.

urnes stavkirke

urnes detaljer
Se det vakre arbeidet!

LES OGSÅ: Opplevelsesgaver – hva er det?

Helleristningene i Alta

Denne verdensarven omfatter alle de cirka 6000 helleristninger og de 50 hellemalerier som man finner fordelt på fem områder i bunnen av Altafjorden. Med dette har Alta faktisk Nord-Europas største samling av helleristninger laget av jeger-fangstfolk. De flotte motiver viser at det har vært mye kontakt mellom bosetting i Alta og områder lenger øst og sør.

Helleristninger

Vi vet at helleristningene ble laget fra cirka 6000 til cirka 2000 år siden

Bergstaden Røros

333 års gruvedrift og byjordbruk har satt sitt preg på denne byen. Med impulser fra Tyskland, Danmark, Sverige og Norge forøvrig har det vokst frem et spennende trehusmiljø med gatemønster anlagt på 1600-tallet og trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet.

Gå på vandring med ølsmaking i Røros med guide

Røros
Røros nærbilde
Ta deg en tur, hvis du ikke har vært her alt!

Vegaøyan

Grunnen til at Vegaøyene er lagt litt på listen begrunnes med at øyene viser hvordan generasjoner av fiskerbønder gjennom 1500 år har hatt en bærekraftig levemåte i et ugjestmildt miljø. Ærfugldrift har vært en sentral næring drevet av kvinner på øya, og ses på som et godt eksemplet på samspill mellom menneske og natur.
vega

Struves meridianbue

Hva for noe, sier du?

Struves meridianbue er et såkalt teknisk-vitenskapelige kulturobjekt.Meridianbuen representerer et gigantisk oppmålingsarbeid som ble gjennomført fra 1816 til 1855 for å fastsette jordklodens form og størrelse. Norge har fire punkter på buen som er med. Disse finner i Hammerfest, Kautokeino, og to i Alta. Har du sett disse?

Geirangerfjorden og Nerøyfjorden

Disse vestlandske fjordene må vel være noe av de vakreste fjordlandskapene i verden. Relativt uberørt og et godt eksempel på slike type fjorder. I tillegg er de noen av de lengste og dypeste fjordene som finnes.

Rjukan-Notodden industriarv

Dette er foreløpig det nyeste tilskuddet på Norges liste. Industriarven er lagt til først og fremst som et eksempel på god teknologisk utvikling og banebrytende industrireising på 1900-tallet. Rjukan har både teknologisk og kulturell verdi.

Kjenner du til de dramatiske hendelsene under andre Verdenskrig? Lær om de modige sabotørene og gå i deres fotspor. Kampen om tungtvannet

Rjukan vemork

[tw_posts layout=»1,2″ title=»Trending Posts» posts_per_page=»6″]


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar