Deltakere som skåler i øl på ølsmaking Oslo. Bli med på ølsmaking i Oslo.

Lær mer om øl – Bli med på ølsmaking Oslo!

Det er egentlig ganske enkelt å smak på øl. (Det vil du fort skjønne hvis du blir med på ølsmaking Oslo.)

Du trenger ikke gurgle, spytte eller analysere ølet – det viktigste er at du liker smaken på ølet.

For å få mest mulig utbytte av ølet, kan det likevel være verdt å investere i litt mer kunnskap om hva du konsumerer og hvordan det på best mulig kan inntas.

Still deg selv noen spørsmål; Hva slags type øl liker du? Liker du øl som har brentsmak? Øl med bitter ettersmak? Mørke eller lyse typer? Etterhvert som du smaker mer øl, vil du også lettere kunne si noe om hva slags type øl du setter mest pris på.

 

Kjenner du noen som er interessert i å lære mer om øl og ølsmaking?  Bli med på ølsmaking Oslo og lær mer.

Tre damer som smaker på øl på ølsmaking oslo.

Hvordan smake på øl?

Ta en slurk, la det bevege seg litt rundt i munnen og svelg.

Smakssansene på tungen kjenner igjen surt, salt, søtt, bittert og den litt mindre kjente umami.

De viktigste smakene i øl er søtt og bittert. Når gjæren gjør om sukker til alkohol, klarer den ikke gjøre om alt sukkeret, og litt sukker blir igjen i ølet. Bitterheten i øl kommer fra humle. Balansen mellom bitterhet og sødme er avgjørende for hvordan ølet smaker og hvor kraftig det er.

Vanligvis skal det ikke være salt eller umami i øl. De fleste øl er litt syrlige, men det er ofte så lite at det ikke kjennes. Smaker det surt er det et dårlig tegn. Det kan være tegn på dårlige tappeanlegg.

Les om da vi testet Ost- og ølsmaking her.

Tappekran for øl. Bli med på ølsmaking Oslo for å lære mer om hvordan øl produseres.

Lukten av øl

Øllukt er som regel kompleks og sammensatt, men en måte å gruppere dem på kan være:

Frukt: Lukt av sitrus er vanlig i øl med mye humle. Lukt av banan er typisk for noen hvetesorter.

Malt og korn: Lukten av korn og malt kan minne om frokostblanding eller brød.

Brent og røyk: Øl som er laget med malt som er røkt og dette kjennes på lukten. Veldig mørke øl kan lukte av røstet eller brent malt, som av og til kan virke litt syrlig.

Jord og husdyr: Lukter som minner om husdyr, jord eller kompost kan faktisk passe i noen typer øl. I andre passer det absolutt ikke.

Karamell og tørket frukt: Portvinsaktige aromaer finne softe i kraftige øl som er lagret en stund og i en del øltyper som er laget med mye karamellisert malt.

Blomster og gress: Disse type luktene kommer som regel fra humle.

Krydder: Disse luktene kommer gjerne fra bryggeprosessen, men noen øl er også tilsatt krydder.

Les mer om ølsmaking her.

En ung dame som lukter på øl. Bli med på ølsmaking i Oslo.

Hvordan skjenke øl?

Du kan helle øl hvordan du vil, men ønsker du å unngå for mye skum kan det være lurt å holde glasset på skrå under flasken og helle forsiktig mot kanten på glasset.

Da unngår du å lage for mye skum, og når glasset er nesten fullt retter du opp glasset og hever flasken litt i en rask bevegelse.

Det er også en fordel å ha litt plass øverst i glasset.

Ølsmaking – fra flaske eller glass?

Ønsker du å få det beste ut av ølen du kjøper? Da er det i følge Foseid også viktig å tenke over hva du drikker ølet fra.

Drikk øl på steder med et godt tappeanlegg. Ellers, gå for flasker. Hvis du kjøper flasker på vinmonopol eller i butikken og tar med hjem, kan det være lurt å la ølen stå rolig i oppreist posisjon i kjøleskapet en stund før den drikkes, så bunnslammet i flasken rekker å samle seg i bunnen.

Øl på boks tilsettes som regel kullsyre når det tappes, så derfor blir det ikke bunnfall i bokseøl.

En damer som lukter på øl. Bli med på ølsmaking i Oslo.

Temperatur?

Temperaturen er også viktig for hvordan man opplever smaken. (Dette er noe du vil lære mer om på ølsmaking Oslo.)

Er det for kaldt, kan det være vanskelig å kjenne igjen smaker.

Er det for varmt, kan feil smaker bli for dominante.

Ulike type øl skal serveres til ulike temperaturer, men som regel er det bedre med litt for kald øl enn litt for varm øl. Gå for vanlig kjøleskapstemperatur.

Du bør alltid drikke øl fra glass for den optimale opplevelsen. Dette er fordi mye av smaksopplevelsen kommer fra lukta, og den kjenner du nesten ikke hvis du drikker rett fra flasken.

Ølekspert Foseid anbefaler glass i tulipanform, men her finnes det ingen fasit. Men gjerne et glass som er litt smalere mot toppen så lukten er lettere å oppfatte.

Til lyse og lettdrikkelige øltyper er det en fordel med flass som har litt størrelse.

Husk å behandle ølglassene dine pent. Glasset må være rent og fritt for alle fettrester hvis du ønsker å få et holdbart ølskum. Derfor bør ølglass utelukkende brukes til øl, så du unngår å få fett på glasset.

Ølsmaking i Oslo

Ølsmaking Oslo?

Dette er en super opplevelsesgave å gi til en som er interessert i øl. Gi bort en ølsmaking Oslo. Vi har flere ulike kurs å velge mellom.

Ølsmaking for to

Øl- og matkurs

Ost- og ølsmaking

Øl og sjokoladesmaking

Ølbryggerkurs

Øl temasmaking

IPA smaking

Ølbryggerkurs for to

Ølbryggerkurs deluxe

 

Kilde: «Ølsmaking – finn dine favorittøl» av Gustav Foseid

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *