ostekveld

Tips til neste ostekveld – Dette lærte jeg på ost- og ølsmaking

De aller fleste har vært på en klassisk ost og vin kveld, der alle har med seg en flaske hver og en ost attåt.

Hva slags type ost mange velger å kjøpe med seg, er vanligvis litt random. Er du blant dem som alltid velger den samme klassiske brien, eller kanskje du er av den vågale typen som velger osten i ostedisken med mest original innpakning?

Blandingen av en gjeng tilfeldig utvalgte viner og oster, byr som regel ikke på den mest optimale og smakfulle miksen…

Dette er noe jeg egentlig ikke har tenkt så mye over, men nå vet jeg bedre. Jeg har nemlig vært på ost- og ølsmaking. Ja, øl! Visste du at øl ofte harmonerer bedre med ost en vin?

ostekveld

Pliktig til å brygge øl

I et sjarmerende kjellerlokale sentralt i Oslo holdes det ølkurs.  Settingen er sosial, vi sitter rundt to langbord. Foran oss står det flere glass og snart blir vi servert en planke med kveldens utvalgte oster. Jeg gleder meg til ostekveld!

Kursholderne jobber med øl på fulltid og er levende opptatt av drikkens mange bruksområder. I kveld er det Inga som leder kurset. Hun har jobbet med øl siden 2011.

– Øl er spennende på grunn av alle de ulike smakene. Man kan bruke mange ulike råvarer for å fremheve smakene. Jeg er fascinert av kombinasjonen øl og mat. Det er veldig inspirerende, forteller hun.

Kurset starter med en kort introduksjon av ølets historie. Visste du for eksempel at alle nordmenn var pliktige til å produsere et visst antall liter øl på 1600-tallet? Det ble sett på som en kristenplikt å brygge øl. Det kunne også resultere i bøter om man ikke deltok i drikkegilder, bare nattverd og skriftemål var godkjente unnskyldninger. Også prester skulle drikke øl, og dersom folk ikke ble fulle brakte det skam over den som hadde brygget ølet fordi det ikke var sterkt nok.

Ingen vet sikkert når man begynte å brygge øl i Norge, men i middelalderen mente nordmenn at det var guden Odin som hadde lært menneskene å brygge øl. De første spor av øldrikking i Norge er fra rundt 1500-tallet f.Kr.

ostekveld

Spennende smakskombinasjoner

Den første ølen vi får servert er en St. Hallvards & Munkebo Bærliner Weisse Guy – som en slags forrett. En frisk øl med smak av syrlig bringebær. Lukten er bærpreget med noter av morell og bringebær.

Deretter skal vi smake på chevre i kombinasjon med Oak Aged Sour Ale Sur&Snasen fra Geiranger Bryggeri. Så en pale ale, en Kvernknurr fra bryggeriet Små Vesen i Valdres i kombinasjon med osten Gruyère.

Inga bidrar med spennende informasjon om hver øltype, og er spent på hva vi synes om smakskombinasjonene. Her finnes det nemlig ingen fasit. Det som smaker godt i en gane, kan oppfattes helt annerledes i en annen. Hun oppfordrer oss til å bli mer bevisst på smak generelt – at vi virkelig skal kjenne på smaken av det vi spiser og drikker, enten det er noe vi får servert på en restaurant eller i glasset hos en venninne. Slik utvikler man mer kunnskap om hva man liker og ikke liker.

Fjerde ost på ostefatet ut er Pecorino – en italiensk ost laget av sauemelk, i kombinasjon med en Saison Extra fra Kinn Bryggeri. En sterkare versjon av klassisk belgisk gårdsøl med en kompleks aroma av frukt og krydder og et lett søtlig maltpreg.

Deretter kommer det en Leon Omnipollo fra bryggeriet Bådin på bordet. Osten som er satt til denne er den klassiske vellagrede Jarlsberg. En god oppvarming før vi får smake på en Westmalle dubbel i kombinasjon med Rødkittost.

Kveldens siste smakskombinasjon er en porter fra Nøgne Ø, i kombinasjon med en blåmuggost. Kveldens største smaksbombe, og en liten utfordring for flere av deltakerne på grunn av den sterke smaken.

ostekveld

Ostekveld med ny kunnskap

Det jeg sitter igjen med etter kurset er først og fremst ny kunnskap om at øl fungerer veldig godt sammen med øl. Siden øl gjerne er litt rundere på smak enn vin, er den også enklere å kombinere med ost. Neste gang jeg skal arrangere en ostekveld, kommer jeg definitivt til å ha øl med på menyen.

Det var også spennende å få innsikt i ølets historie, og spesielt hvordan øl ble brukt i Norge for noen hundre år siden.

For en som elsker gode oster og godt drikke, var det en ultimat kveld. Dette er noe jeg lett kunne gitt bort i gave til en venninne, kjæresten eller en forelder – og blitt med på selv. Dette er en sosial og hyggelig start på kvelden – perfekt før man f.eks skal ut å spise eller på konsert.

Mer om opplevelsen:

På dette kurset får man smake på utvalgte, deilige oster fra Spania, Frankrike og Norden i kombinasjon med ulike, spennende ølmerker i kategorier som hveteøl, Ale, IPA og mørk lager. I tillegg blir man bedre kjent med flere øldrikkende nasjoner og får historien til noen av de ulike bryggeriene.

Les mer og kjøp opplevelsen her.

 

 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar