Norges eldste Værtshus: – Har gjestet både spøkelser og Kongefamilien!

På mørke høstkvelder, når vinden uler rundt hushjørnene, lokker Værtshusets stuer og loft med levende lys, knitrende peis og elg med skogsopp på tallerkenen.

Om vinteren brenner faklene utenfor, og det fyres heftig i de gamle jernverksovnene. Da er torsken på sitt beste og Bryggerhuset på sitt hyggeligste.

Og til jul… Julen blir ikke helt den samme uten minst et adventsbesøk på Værtshuset. Norges koseligste julehus.

Værtshuset Bærums Verk er Norges eldste vertshus. Bygningen ble satt opp rundt 1640.Dette er ingen vanlig restaurant. Dette er et bygg fylt med historie og sjel. Gamle tradisjoner og norsk kulturarv.

På 1600-tallet var Værtshuset et naturlig samlingssted for tørste mannfolk på jernverket, langveisfarende handelsfolk, kull og malmkjørere og bønder på vei fra Christiania til Bergen.

I dag kan man ikke lenger kjenne eimen av svette arbeidskarer. Det lukter peis og søndagsmiddag. Det brenner lystig i grua i kjøkkenkroken. Det står tente stearinlys på alle bord. Og det bugner av krystall og kniplinger.

Tar imot gjester som gamle venner

Ulla og Bob Laycock overtok driften av vertshuset i april 2000. De er stolte og glade for å få være vertskap for Norges eldste serveringssted. Og ganske slitne.

-Det er høye forventninger til et slikt sted. Og mange begrensninger, innrømmer Ulla.

Hun fungerer som daglig leder og ektemannen er kokk med hovedansvar for mat og menyer.

Matkonseptet er ikke gourmet, snarere steinaldermat, i følge Bob selv. Kortreiste, førsteklasses råvarer i sesong som tilberedes med en internasjonal vri. Slik som de gjorde det på de gamle, norske herregårdene.

Porsjonene er rause og ujålete.

Vinflasker som flyr gjennom luften og grønnkledde skygger i speilet

Siden april 2000 har paret arrangert utallige selskaper og forvaltet en betydelig nasjonal kulturarv. Og de har levd med spøkelser.

-Det er ingen tvil om at det spøker her, sier Ulla.

Det er Anna Krefting som spøker. Hun var sjef på Jernverket på Bærums Verk midt på 1700-tallet.

-Vi vet ikke helt hva vi skal tro, med det er stadig vekk vinflasker som flyr gjennom luften, glass som flytter seg på mystisk vis, og grønnkledde skygger i speilet på Stubbeloftet.

-Gjester forteller om smykker som plutselig løsner, rare lufttrykk og fornemmelser av at noen står og stirrer. Og vi har ofte følt at noen forsøker å stoppe oss, stikke kjepper i hjulene for oss.

Kongefamilien på søndagsmiddag

Paret er opptatt av å ta imot gjestene som gamle venner. Det er en grunn til at det er en selvfølge for mange familier å feire bursdager, bryllupsdager, førjulsmiddager på Værtshuset – år etter år.

Selveste kongefamilien har vært her på søndagsmiddag, i en periode der Ari Behn var stamgjest.

Ulla og Bob setter pris på at stedet betyr så mye for mange.

– Dette er en flott gave å gi til en du er glad i. Ta med deg kjæresten på en romantisk middag, eller inviter med deg besteforeldrene dine på brunsj. Vi har gjester i alle aldre og ønsker alle hjertelig velkommen til oss, smiler ekteparet.

I denne saken er det hentet utdrag fra boken «Værtshuset – Bærums Verk», skrevet av Caroline Paulsberg/John Olav Egeland i 2013.

Disse opplevelsesgavene kan du gi bort på Værtshuset Bærums Verk:

Treretters middag

Femretters middag 

Romantisk middag

Luksusbrunsj 

Bryggmiddag 

Middag for to 

Lunsj 

Gourmetmiddag på herregård

 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar