behandling mot stress

På jakt etter en behandling mot stress? Vi har funnet en mirakelkur!

Har du hørt om floating? Behandlingen blir stadig mer utbredt rundt om i verden, og nå har også nordmenn fått øynene opp for denne effektive måten å bli kvitt stress på. Og det er ikke bare en behandling mot stress – floating har en lang rekke helsebringende effekter, for både kropp og sjel.

Jeg dro for å teste opplevelsen og jeg må innrømme en ting; jeg blir sjelden så overrasket. Jeg så for meg en time med avslapning, men hadde ingen anelse om langtidseffektene av denne behandlingen. 

Jeg har vært på jakt etter en effektiv avkoblingsmetode lenge. Jeg har prøvd yoga, meditasjon, reiki… Disse metodene er effektive hvis man mestrer dem. Med floating trenger man ikke å mestre noe som helst. Man skal bare ligge stille, og så skjer resten av seg…

– Konsentrer deg om pusten

– Hei, og velkommen til oss!

Jeg blir varmt tatt imot i døren og vist inn på rommet der jeg skal prøve floating for første gang.

Belysningen er dempet og behagelig, lokalene hvite og delikate. På rommet er det en stor dusj, friske blomster og en stor floatingtank.

– Husk å ta i ørepropper før du dusjer. Da sitter de godt fast. Det er veldig lurt å ha på ørepropper når du skal ligge en time med ørene under vann.

Det er notert.

– Ønsker du musikk og stjernehimmel, eller vil du floate i totalt mørke og stillhet? Jeg anbefaler det siste for best effekt av timen.

Jeg velger det siste.

-Har du erfaring med meditasjon?

Jeg nikker.

– Floating har den samme effekten, bortsett fra at du ikke trenger å trene på å få det til. Her skjer det av seg selv. Hvis du merker at tankene flykter av sted, anbefaler jeg deg å konsentrere deg om pusten.

Han forlater rommet og jeg gjør meg klar. På med ørepropper, inn i dusjen og så åpner jeg dørene til floatingtanken. Foran meg er det et stort badekar med vann som rekker meg omtrent til lårene.

Alene i sitt eget hode

Det er stille.

Floating har en lang rekke helsebringende effekter for psyken. Det demper stress, øker konsentrasjonen, bedrer prestasjon og læringsevnen. Det skal være bra for velvære, kreativitet og korttidshukommelsen også.

Det finnes også fysiske fordeler ved floating. Under float får kropp og muskler hvile, og det kan bidra til å lette smerker i ledd og muskler.

Dette er altså en svært effektiv behandling mot stress, noe de aller fleste kan ha behov for med jevne mellomrom.

Jeg går inn i den store tanken og legger meg forsiktig ned. På den ene siden er det brytere der jeg kan styre lyset og musikken. Over meg er taket dekket med en stjernehimmel.

Jeg slukker lyset og lener meg tilbake. Det salte vannet gjør at jeg flyter helt uanstrengt. Jeg titter opp på stjernehimmelen og kjenner slagene av mitt eget hjerte sakte roe seg ned i brystet.

Noe av poenget med floating er å stenge ute sanseinntrykk, slik at ”fight or flight”-instinktet i hjernen blir koblet ut. Dette vil senke produksjonen av stresshormonet kortisol med opp til 22 prosent, og øke produksjonen av endrofiner.

Jeg finner en behagelig stilling og lukker øynene. Øreproppene stenger all lyd ute, det eneste jeg hører er lyden av min egen pust. Inn, og ut, inn og ut.

Etter noen minutter klarer jeg å slappe helt av i kroppen. Det kjennes ut som at jeg svever. Tankene flyr avsted, jeg tenker på jobb, på påskeferie, på hva jeg skal finne på på bursdagen min. Men så minner jeg meg selv om at jeg skal konsentrere meg om pusten.

Pust inn, pust ut. Pust inn, pust ut…

Uthvilt for første gang på to år

Plutselig blir jeg vekket av en klokke. Lyset blir slått på.

Hvor ble det av tiden?

75 minutter fløy av sted.

Jeg reiser meg opp, tar en dusj og kler på meg.

-Tusen takk for meg, sier jeg og går ut i den kalde vårluften i retning bilen som står parkert et stykke ned i gaten.

Jeg kjenner meg litt ør i hodet, og kroppen er litt som gele. Når jeg når frem til bilen, må jeg bare lene meg tilbake noen sekunder før jeg starter motoren. Kroppen er så avslappet at jeg usikker på om jeg burde kjøre bil.

Men det går bra. Jeg kommer meg hjem.

Som mamma til en 2-åring og full jobb, har jeg en stressende hverdag. Jeg har ikke vært ordentlig uthvilt på to år. Jeg legger meg tidlig stort sett hver kveld, men våkner aldri opp med følelsen av å ha sovet nok.

Men denne kvelden… Jeg blir ikke trøtt klokken åtte som jeg pleier. Ikke klokken ni heller. Ikke klokken ti. Klokken elleve bestemmer jeg meg for å legge meg – jeg skal jo tross alt på jobb dagen etter. Jeg sovner på et blunk og våkner FØR vekkerklokken ringer, litt på sju neste morgen.

Vil du vite mer om floatingens effekt på kroppen? Ta en titt på denne reportasjen fra Time. Der får man følge hjerneforskere som undersøker floatingens effekt på hjernen. De mener at float kan bidra til å behandle mentale sykdommer. 

Anbefales til alle som vil ha mer overskudd

Dette hadde jeg ikke forventet. Jeg hadde sett for meg en avslappende time, og at det kanskje kunne bidra til å løse opp i stive skuldre og gi meg mulighet til å slappe av litt. Men at det skulle gi meg så mye overskudd – det var veldig overraskende.

Jeg kommer definitivt til å prøve floating flere ganger. Og jeg kan på det varmeste anbefale det som en gave til alle som ønsker mer energi, overskudd og bedre søvn .

Vil du vite mer? Her kan du lese mer om opplevelsen.

 

 

 

Kommentarer

Legg igjen en kommentar