Anders (47) – fikk oppleve Norges viktige- og fascinerende historie på nært hold

Har du hørt om tungtvannsaksjonen? Tungtvann som ble produsert på Hydros anlegg i Rjukan, var nøkkelen i nazistenes arbeid mot å produsere atombomber. Tungtvannsaksjonen, den 27. februar 1943, ødela dette anlegget og forsinket Tysklands arbeid med flere måneder.

En viktig del av Norges krigshistorie

Denne sabotasjeaksjonen har blitt en viktig del av Norges krigshistorie. Anders fra Hønefoss fikk frisket opp historien i minnet gjennom opplevelsen, «Kampen om Tungtvannet.» Han gikk denne opplevelsen i gave av sine barn.

Kjenner du noen som synes det hadde vært interessant å gå i tungtvannssabotørenes fotspor?

En dramatisk jakt

«Opplevelsen var bra. Det beste var nok å gå i fotsporene til disse Tungtvann-heltene og samtidig lære enda mer om hvordan aksjonene foregikk,» forteller Anders.

Anders fikk lære mer om den dramatiske jakten på sabotørene og de videre følgene som kostet flere mennesker livet under 2. verdenskrig. Han fikk også oppleve selve sabotørstien som ble brukt av de norske motstandsfolkene da de skulle sprenge tungtvannsfabrikken. Stien er 8 km lang og tar ca 2,5 timer å gå.

For noen helter. Er du ikke enig?

En tøff kamp på Hardangervidda

«Etter opplevelsen sitter jeg igjen med et inntrykk om hvor tøffe de gutta var, og for en kamp de må ha kjempet seg gjennom på Hardangervidda. «Det var virkelig helt supert å få en slik opplevelse i gave. Dette er noe jeg selv vurderer å gi bort til andre,» avslutter 47-åringen.

Om opplevelsen

På opplevelsen, «Kampen om tungtvannet» får man oppleve et stykke viktig, og dramatisk norsk okkupasjonshistorie. Gå i sabotørenes fotspor og lær om den spennende historien på Vemork.

  • Gå sabotørstien med kart
  • Opplev norsk krigshistorie der det skjedde
  • Inngang på Norsk industriarbeidermuseum

Les mer om opplevelsen her.


Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar