Dame som smaker på vin.

Vinsmaking, hvor mye kan du egentlig?

Vinsmaking er gøy!

Kvalitetsbevisste, kunnskapsrike og opptatt av opprinnelse. Hvem er det jeg beskriver? Nordmenn, selvfølgelig! Takket være et faglig dyktig vinmonopol, og importører har nordmenn tilgang til velsmakende viner av høy kvalitet. Dette har etter hvert gjort oss svært så kresne og bevisste. Likevel, mange av oss blir usikre når vi overfor den ultimate testen: å velge vin på restaurant.

Du ser på vinkartet mens kelneren titter deg over skulderen, selskapet rundt bordet ser til deg for styring. Du skummer gjennom vinlisten, du kjenner druene og landene, men hvordan var det igjen? Var 2007 en god årgang? Hjelpes, så dyre de er alle sammen!

– Jeg tar den, sier du, og peker på en av vinene i medium prisregion, det må vel være greit? Puh!

Minuttet senere vender kelner tilbake med en nyåpnet flaske med en deilig Burgund, nå skal du avsi dom, og helst noe smart. Du stikker nesa nedi, alle vet at man må lukte på den først.

– M-m, god den, kremter du, etterfulgt av et klassisk nikk.

Høres det kjent ut?

Dra på vinsmaking

Du er garantert ikke alene. Det vet vi fra hvor mange som ønsker seg en vinsmaking i gave hvert år. Vinsmaking ligger alltid i toppsjiktet på vår topp 20 gaveliste. Gi bort et gavekort til din bedre halvdel og bli med selv, da vel!

kvinne lukter på vin under en smaking

LES OGSÅ: Vi tester: Ost- og ølsmaking

Visste du dette om rødvin? Lette, friske viner med lite tannin serveres gjerne med en temperatur på 14-15 grader. I fyldigere og mer tanninrike viner kan temperaturen være 18-20°. Høyere temperaturer er ikke tilrådelig for noen viner.

Hva lærer jeg på vinsmaking?

En vinsmaking lærer deg hva man ser etter i en vin og hvordan du kan beskrive dette.

Vinsmaking har tidligere hatt et ufortjent rykte som noe snobbete kun for de få interesserte, slik er det ikke lenger. Tvert i mot er stemningen uformell, særlig etter å smakt seg igjennom noen flasker. Både i Oslo, Bergen og Stavanger finnes det utallige vinsmakinger å velge mellom.

Hos YouWish kan du velge mellom en lettere introduksjon til vinsmaking eller et kurs som heter Vinkurs og smaking, her går man grundigere til verks og smaker seg gjennom viner fra enten Italia eller Frankrike.

Er du som nordmenn flest og har lagt din elsk på italienske viner?

vinsmaking og kurs

LES OGSÅ: Perfekt gave hver gang – tips til hvordan du finner den perfekte gaven

Hvorfor skal du ta et kurs i vinsmaking?

Det er en ting å lese seg opp på viner og smake hjemme, noe helt annet å prøve vinene som proffene anbefaler.

Under en vinsmaking har instruktøren en klar tanke for smakingen og en rød tråd gjennom undervisningen. De vet for eksempel at man bør prøve den letteste vinen først og fortsette etter fylde og at unge viner bør prøves før eldre.

Et lite tips: unngå sterk parfyme, det kan ødelegge både din egen, og din bordkamerat sin opplevelse av vinen.

Fire spørsmål du ikke vil innrømme at du lurer på:

  • Må jeg spytte i bøtten? Nei, selvsagt ikke! Dette bestemmer man selv, men vær obs på at det kan bli en del alkohol, og det anbefales å ikke ha inntatt noe alkohol før vinsmakingen.
  • Må jeg kunne noe for å delta? Nei, det er helt greit at du ikke er helt Ingvild Tennfjord ennå, det er jo derfor du skal ta et kurs. Hvis du ikke ønsker å stille helt fersk anbefaler vi å sjekke ut denne lille, praktiske guiden til vinsmaking fra Vinmonopolet for å best mulig lære deg og kjenne igjen de forskjellige smakene. Slik smaker du vin
  • Blir jeg full? Jeg skal ikke lyve, noen ganger skjenker kursholder generøse glass, men bruk bøtten hvis du merker at det blir for mye. Man må ikke drikke opp hvert glass.
  • Hvor mange viner får man smake på? Stort sett ligger antall ulike viner på mellom fire og åtte viner. Noe stort mer enn og du vil gå litt i surr.

4 sorters vin

Likte du innlegget? Del det med en venn!

[tw_posts layout=»1,2″ title=»Trending Posts» posts_per_page=»6″]


Publisert

i

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar